HER OKÇUNUN OKUMASI GEREKEN ÖZEL BİR YAZI

OKÇULUK:

Okçuluk hareketsiz, durgun bir spor olarak algılasa da aslında bu sporu yarışmacı olarak sürdürenlerin iyi bir performans göstermeleri için çok güçlü ve dayanıklı olmaları gerekir ki yarışma sırasında odaklanmalarını ve konsantrasyonlarını kaybetmesinler. Hedefe kitlenmiş bir okçunun zihninden “Uff kolum çok ağrıyor… Bacaklarımda şişti artık…. Nefesim bitti bir nefes alıp vereyim, tekrar nişan alırım…” gibi düşünceler geçtiğinde artık madalya şansı kalmamış demektir. Tabii yukarıdaki cümleler bedenen güçlü ve kondüsyonu yerinde olmakla ilgili. Bunun yanı sıra “ Arkadaşım bana neden suratını astı… Şu hakemin saati ne güzel…. Alman antrenörde telefonla amma konuştu yuh be!..” gibi düşünceler ise hedefe odaklanma ile ilgilidir. Bu da yüksek bir irade ve ruh halinin çelik gibi sağlam olmasına bağlıdır.

Sonuç olarak diyebiliriz ki: başarılı okçuların ruh ve beden sağlıkları ortalamanın üzerinde olmalıdır. Hele şampiyon olmak istiyorlarsa o zaman bedenen rakiplerinden daha güçlü, zihin ve ruh hali ile daha dingin relaks olmalı ve dışardan gelecek sesli, görsel ve düşünsel uyaranlara karşı istediği anda (yarışma ve antrenman zamanları) kapıları kapatabilecek derecede kendini geliştirmiş olmalıdır.

Vücut ve kolların güçlü olması
Okçulukta yayı kaldırma, germe, hedefe kitlenme ve bir süre aynı pozisyonda bekleme oldukça güç gerektirir. Hemen hemen tüm üst beden, kollar, eller hatta parmaklar bile çalışmakta ve bu bölgeler daha güçlü ve refleksleri daha hızlı olmaktadır.

Dengeli duruş
Okçulukta başarı için denge hayati önem taşımaktadır; çünkü atış sırasında vücut sabit olmalıdır. Burada da bacak, gövde ve boyun kaslarının güçlü ve amaca yönelik konsantre bir şekilde çalışması gerekir. Bu nedenle antremanların bir bölümünde denge tahtası üzerinde çalışmalar yapılır.

Koordinasyon
El-göz koordinasyonu okçuluk için önemli bir yetenektir. Okçuluk, farklı görevleri yerine getirirken elleri eğitir ve okunuzu hedefe kitlemek için gözlerinizden gelen girdilere dayandırır. Ne kadar çok antreman yaparsanız, koordinasyon o kadar iyi olur. Koordinasyondaki bu artış yayı daha iyi hedeflemenize ve diğer sporlarda ve elleri kullanan etkinliklerde size yardımcı olacaktır.

Yürüme
Bir müsabaka süresince, okçular okçuluk aralığında, ve hedefe gidip gelmede vs yürüyüş yaparlar. Bunlar kısa aralıklı olmasına rağmen yarışma boyunca belli oranda kardiovasküler yüklenmeye, kas tonusu ve bacaklarda kasılmalara neden olmaktadır. Bu da sporcunun dengeli duruşu etkileyebilir.
Bu nedenle iyi bir okçu bacak kaslarını, kalp ve akciğer kapasitesiyle birlikte öyle geliştirmiş olmalıdır ki; yarışma sonunda bacaklarında bir ağrı veya yorgunluk hissetmesin.

Zihinsel Odaklanma
Odaklanma, bir okçu olarak başarı için önemlidir ve odaklanmanın geliştirilmesi zihinsel sağlık ve zindelik adına olumlu etkiler oluşturur. Hedefiniz üzerinde ne kadar çok durursanız o kadar zihninizi temizlemeniz ve hem pratikte hem de müsabakalarda hedeflemeniz o kadar kolay olur. 
Zihni yoran ve sporcuyu gereksiz hayallerle oyalayan hobi ve arkadaşlıklardan uzak durmak görevlere daha fazla odaklanmanıza yardımcı olur.


Sonuç:Okçuluk sportif faaliyet olarak, dışardan bakan herhangi bir kişi tarafından hafife alınsa da; gördüğünüz gibi fiziksel olarak zorlayıcı zihinsel ve ruhsal olarak geliştirici etkileri ile oldukça güzel bir daldır.

Dikkat:Sportif faaliyetlerde, koruma ekipmanlarını düzenli bir şekilde kullanmalıdır. Ani başlangıçlı, yanma ve kopma hissi veren ağrılar, olası yumuşak doku hasarlarının belirtisidir.

Gaziantep Okçuluk Kulübü
Gaziantep Okçuluk Kulübü
Yaklaşık 1 saat içerisinde cevap verebilir.
Gaziantep Okçuluk Kulübü
Merhaba, Size nasıl yardımcı olabilirim?
11:20