Yıl içerisinde birçok okçuluk müsabakası olur. İster yerel okçuluk müsabakası, ister ulusal, isterse uluslar arası olsun. Hiç fark etmez. Her okçuluk müsabakası bir diğer okçuluk müsabakasına ön hazırlıktır. Bu sebepten her okçuluk müsabakası çok ciddi bir hazırlık gerektirir. Bu hazırlıklardan bir taneside okçuluk ekipmanlarının müsabakaya hazır olup olmamasıdır. Gaziantep Okçuluk Kulübü olarak şimdi bunları inceleyelim.
1.HANDLE-RİSER-GÖVDE
Okçuluk müsabakası öncesi en önemli parça şüphesiz gövdedir. Her şey gövde üzerinde dolaylı ya da doğrudan çalışır. Kısaca yayın beyni gövde desek hiç abartmış olmayız.
-Gövdenin centre shot vidaları kontrol edilmeli. Bu vidalar gövdenin yan tarafında bulunur.
-Tiller vidaları kontrol edilmeli. Gövdenin ön ve arkasında bulunur.
-Nişangâh vidaları kontrol edilmeli. Ayrıca nişangâhın üzerindeki tüm vidalar özel olarak kontrol edilmeli.
-Berger vidaları kontrol edilmeli. Ayrıca bergerin üzerinde bulunan vidalar ayrıca kontrol edilmeli.
2.LİMP- KANATLAR
Limpler elle özel olarak kontrol edilip her hangi bir çatlat yada açılma var mı dikkatlice kontrol edilmeli. Ayrıca kanatların üzerindeki gövdeye geçiş vidaları (pinler) kontrol edilip vidalarında gevşeme varsa sıkılmalı. Çünkü pinlerin yerinden çıkması kanatların gövdeye oturmasında sorun çıkartabilir.
3.OKLAR-ARROW
-Kapalı alan okçuluk müsabakasında 3 ok atılır. Bununla birlikte 3 ok daha yedek olmalı yanımızda. Kısaca toplam 6 ok olmasında fayda var.
-Açık alan okçuluk müsabakalarında 6 ok atılır. Bununla birlikte 6 okta sadakta yedek olur. Kısaca toplam 12 ok olmasında fayda var.
Her bir ok hafif bir şekilde esnetilerek kontrol edilmeli. Eğer içeriden bir kırık varsa oklar bu esnetme esnasında hemen kırılır. Bu şekilde olan okların fark edilmeden müsabakada kullanılması ciddi bir tehlikedir.Bundan dolayı müsabaka öncesi okların gövdesi esnetilerek kontrol edilmeli.
-Ok uçları ayrıca kontrol edilmeli. Herhangi bir uçta çıkma eğilimi varsa uçlar ısıtılarak yerinden çıkartılmalı ve tekrar silikonlanarak yerine takılmalıdır.
-Ok arkalıkları ve pinlerde kontrol edilmeli. Yerinden kolayca çıkan pin ya da arkalık varsa bunlar özel yapıştırıcıyla yapıştırılarak sabitlenmeli.Aksi durumda ok atış esnasında ciddi puan kaybına sebep olabilirler.
Ok tüyleri kapalı alan ve açık alana uygun şekilde tüylenmeli. Okçuluk yarışması öncesi eksik tüy varsa ya da yıpranmış tüy varsa hemen fastset ya da saunders gibi özel yapıştırıcılarla yapıştırılmalıdır.
-KİRİŞ
Hayati önem arz eden kiriş her zaman bakımı tam yapılmış olmalı.Yıpranmış kirişler kesinlikle değişmeli.Ayrıca çantamızda 2 adet yedek kiriş hazır bulunmalı.
Gaziantep Okçuluk Kulübü olarak her müsabaka öncesi okçuluk malzemelerinin çok dikkatlice kontrol edilmesini öneriyoruz. Ayırca bu kontroller okçuluk yarışmasından 1 ay önce başlamalı. Çünkü acilen gerek olan bir okçuluk malzemesinin yurt dışından gelmesi gerekebilir ve bu da uzun süre alabilir.
Okçuluk malzemelerinin kontrolü profesyonel okçular ya da alanında uzman okçuluk kurslarıyla birlikte yapılmalı. Yeni başlayan ve tecrübesiz sporcular ilk etapta yardım alarak kontrol yapmalıdır.
Mehmet Turgut KARACAN
Uzman ANTRENÖR
0507 384 8287
İnstagram: @gaziantepokculuk