OKÇULUKTA HEDEF PANİĞİNİN ÇARELERİ

MAKARALI (COMPOUND) YAY OK ATIŞINDA HEDEF PANİĞİ ÇARELERİ :

Hedef paniği birçok okçunun geçirdiği çok nahoş psikolojik bir durumdur. Özelliklede makaralı (compound) yay okçularında meydana gelen hedef paniğinde; tam nişan almadan hemen tetiğe basma arzusu hareket geçer, elde olmadan parmağın kasılması çok olur. Arpacığın sarının içine girmesi arzulanmakta ama arpacık daha sarıya gelmeden istem dışı bir hareketle parmak bir refleksle tetiğe basmaktadır. Bu tür hareketleri kendinde engelleyemiyorsan ümitsizliğe kapılma, birkaç basit çalışmayla kötü hareketin; iyi huylu ve olması gereken doğal hareketine kavuşacaktır.

Birkaç tür çalışma metoduyla bu tür rahatsızlığımızı giderebiliriz.

 

* Birincisi; boş hedef minderinde 2,5-3 m. mesafeden tetiği hissederek ok atışı yapabiliriz, sonra gözlerimizi kapatarak aynı hareketleri yapabiliriz.

122 cm..’ lik hedef yüzünün sadece sarı bölümünü kesip hedefin tam ortasına nişan alıp rahat ok atmaya çalışmalıyız. ‘‘ Çekişimizi tam olarak yaptıktan sonra tetiğe bastığımız parmak yavaşça tetiğin üstüne konur ve arpacık sarının içinde gezerken tetiği ezerek basış yapılır. Ayrıca makaralı (compound) yay okçuluğunda , vücudunu sarsmadan rahat ve garanti bir ok atışı yapabilmen için, nişan aldığın zaman arpacık sarının içinde 2 (iki) saniye durmalıdır. ’’

 

** Bu çalışmalar bitince hedef minderine 122 cm. çaplı en büyük hedef yüzünü takarak 5m. mesafeden hedef yüzünün tam ortasına nişan alıp, arpacığı en az 5 (beş) saniye sarının üstünde tuttuktan sonra tetiği ezerek ok atışı yapalım, bu şekilde bir süre ok atalım. Rahat ok attığını anladıkça  10 m.’ den aynı şeyi yapabilirsin ve sonrada mesafeleri arttırarak ok atalım. İyi konsantre olup doğru hissi bulmaya çalışmalısın. Bu çalışmanın süresi sana bağlıdır, üç antrenman veya on antrenman. Ayrıca bu çalışmaları yaparken zihnimizde de hareketlerimizi ve ok atışımızı hayal etmeliyiz.

 

*** Diğer çalışma metodu da; kullandığımız merceği çıkartıp boş lensle sadece çerçeveyle ok atabiliriz. İlk önce yakın mesafeden (15-20  m.) göz yerimizle çerçeveyi örtüştürüp, hedef yüzünü  görerek ok atışı yapabiliriz.

 

Bu şekilde rahat ok attığınızı anlayınca; merceği takın ve merceğin ortasındaki arpacık noktasını silin veya çubuksa çıkartın. Merceğin ortasına bir daire çizin, yayı çekip göz yerinden baktığınızda bu daire hedef yüzünün mavi alanını kaplasın. Ve bu şekilde nokta olmadan ne kadar güzel gurup yaptığınızı göreceksiniz, zamanla bu daireyi küçültün. Atışların gurup olursa daha da küçült ve istersen sonra merceğin ortasına arpacık noktasını koyabilirsin.

 

- Hedef paniğin ortadan kalktıktan sonra da, istersen ara sıra antrenmanlarının sonuna doğru bu çalışmaları yapabilirsin.

 

- Not: Yukarıda belirttiğim çalışmaları sırayla ve sabırla yapılırsa faydalı olur, aceleye getirilerek yapılan çalışmalar sadece zaman kaybına sebep olur. Tecrübeyle sabittir, bilginize…

 

 

Gaziantep Okçuluk Kulübü
Gaziantep Okçuluk Kulübü
Yaklaşık 1 saat içerisinde cevap verebilir.
Gaziantep Okçuluk Kulübü
Merhaba, Size nasıl yardımcı olabilirim?
16:21