Stabilizatör yaya takılan bir okçuluk malzemesidir.
Stabilizatör=Rot=Dengeleyici gibi isimlerle kullanılabilir.
Stabilizatör kendi içerisinde bir settir.Bunlar;
Ön Rot
Yan Rot
V-Bar
Uç ağırlıkları
Damper
Extender gibi parçalardan oluşur
Stabilizatörler bir çok ebat ve konfigürasyonda gelir, fakat hepsi aynı amaca hizmet eder. Okçu bir ok attığında yaydaki titreşimi azaltır ve sarsıntıyı azaltarak yayı dengeler. Eğer bir yayda stabilizatör yoksa okçu nişan almada ve yayı dengede tutmakta zorlanır. Ayrıca ok attığı anda yayda meydana gelen titreşimi kendi vücudunda çok rahat bir şekilde hisseder.
Yayda meydana gelen titreşimler sürekli tekrarlanması halinde okçuya zarar verir. Bu titreşimler bilek ve dirseğin içinden geçerek tendinit, tenisçi dirseği ve karpal tünel oluşmasına neden olabilecek yüksek frekanslı bir kuvvet olacaktır. Yüksek frekanslı bu kuvvetler okçulukta fiziksel sakatlanmalarıda beraberinde getirecektir. Bu nedenle, iyi dengeleyiciler, şoku emer ve okçunun atış kalitesini sürekli arttırır.
Yayınıza stabilizatörler eklemek, yayın dengesini arttırarak daha az hareket etmesini ve daha kaliteli nişan almaya sebep olur. Stabilizatörden en üst düzeyde verim almak için ön ve yan stabilizatörlere uç ağırlığı eklemek mümkündür. Bu durumda, yayın kütlesini artar. Yayın kütlesi artarken hedefleme yapan okçunun yay kolundaki hareketi yavaşlatır ve bu da okçunun hedefin merkezine daha istikrarlı bir şekilde ok atma yeteneğini kazandırır. Bununla birlikte, bir yaya çok fazla stabilizatör uç ağırlığı eklemek mümkündür, bu da daha hızlı yorgunluğa ve daha kötü sonuçlara neden olabilir. Daha fazla uç ağırlığı daha yüksek puanlar garanti etmez.
Okçu, her zaman yayındaki ağırlık dağılımını dengelemelidir. Diğer okçuların dengeleyici ayarları ile yaptıklarına yetişmek kolaydır. En iyi okçuların dengeleyici ayarlarını kopyalamak yaygındır, ancak okçular kendileri için en iyi olanı bulmak için farklı ayarları denemelidir. Bunun içinde uzman bir antrenör ve alanında kendini ıspatlamış bir okçuluk kursundan yardım istemelidir.
Her okçu farklıdır ve sabitleyici ayarları, statik veya dinamik bir atış yapmasına bağlı olarak değişebilir. Stabilizatörler ve ağırlıkları kolayca özelleştirilebilir, bu da seçeneklerinizi keşfetmeniz için sonsuz fırsatlar yaratır. Dilediğiniz kadar kombinasyon deneyin, ama bir şeyi hatırlayın: Doğru bir tekniğiniz yoksa bu kombinasyonlar size fayda sağlamaz.
Gaziantep okçuluk kulübü olarak her zaman alanında uzman bir okçuluk antrenörüyle hareket edilmesini tavsiye ederiz.
Mehmet Turgut Karacan
Uzman Antrenör
İletişim : 0507 384 8287